Gepofte aardappel met kip

Dit is een lekker, snel en gezond recept. Makkelijk te maken, dus ideaal voor een doordeweekse dag. De ingrediënten doen me een beetje denken aan de Tsjechische keuken, waarschijnlijk vanwege de smaak van het paprikapoeder. Met het pepertje erbij, wordt het een hartverwarmende maaltijd die op dit moment (met die herfstachtige buien buiten) meer dan welkom bij ons is. Het originele recept komt uit een blaadje van de Weight Watchers, maar ik heb het natuurlijk wel weer naar eigen smaak aangepast. Het past dus wel goed bij een slanke maaltijd (en voor hen die in januari net als ik de broekriem weer een beetje moeten aanhalen). Zei ik nou ‘beetje’? Hilarisch! Voor het gemak heb ik de ingrediënten per persoon gekozen. Je kunt de ingrediënten dus met het aantal personen vermenigvuldigen, dan zit je steeds goed.

Hier komt het recept:

Je hebt nodig:

1 grote aardappel die je kunt poffen (dus kruimig)
1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
1/4 pepertje (rood), zeer fijn gesnipperd
100 gram cherry tomaatjes, door de helft gesneden
1/2 courgette, in kleine blokjes gesneden
100-125 gram scharrelkipfilet, in blokjes gesneden
1 koffielepel paprikapoeder
peper en zout (naar smaak)
1 eetlepel geraspte kaas 30+

Optioneel:
hoeveelheid zure room naar smaak

Zo maak je het:

Pof eerst de aardappel(en). Je kunt dat op verschillende manieren doen, maar eerst boen je hem heel goed schoon.

Dan wikkel je hem in aluminiumfolie en pof je hem in een 1 uur in een voorverwarmde oven op 200 graden gaar (je kunt er dan makkelijk een mesje in steken)

of

(Handig als je weinig tijd hebt): Je poft de aardappel in de magnetron. Prik de schone aardappel in met een vork. Leg hem in een magnetronbestendige schaal (ik maak hem ook een beetje nat met wat druppels water) en pof de aardappelen 4 minuten op 700 Watt. Draai ze om en nog eens 3 tot 4 minuten op 700 Watt. Haal ze uit de magnetron, en laat ze afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten ‘rusten’. Kun je mooi het gerecht verder maken.

Verhit een beetje olie in een pan en bak de kip in 8 minuten rondom bruin en gaar. Voeg de knoflook, het pepertje, courgette en tomaat toe en bak deze 5 minuten, waarbij je de laatste 2 minuten het paprikapoeder en peper en zout toevoegt.

Leg op elk bord een aardappel, snijd deze zo door dat hij een beetje opengevouwen kan worden. Drapeer er het kip-mengsel om en over. Strooi een beetje zout op de aardappel en schep er een hoeveelheid naar smaak van de zure room over. Je kunt hier nog wat bieslook over strooien, maar dat is eigenlijk vooral voor het oog.

In plaats van zure room kun je ook een portie kruidenboter op de aardappel doen.

Schep er als laatste nog een eetlepel geraspte kaas over.

Bon appetit!

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!