Limburgs stoofvlees (zuurvlees/zoervleisj)

 

In juli dit jaar gingen wij een week naar Limburg. Het is daar prachtig, maar dit jaar hadden we pech. Het weer was slecht (= de regen viel met bakken uit de lucht). We hadden voor het eerst de hondjes mee (maar in een huisje van een ander en je kunt niet naar buiten, is dat een ramp oftewel: enorm afzien). En alles, maar dan ook alles wat we in de planning hadden staan MISLUKTE. Heel naar. We hadden besloten eten te bestellen (want het hoosde buiten). Er was in de directe buurt een restaurant waar je echt Limburgs stoofvlees kon bestellen volgens oud recept. ‘KEI-lekker’,  wist onze verhuurster te vertellen. Maar het restaurant bleek gesloten op die dag. De pech stapelde zich op. Ik ga jullie er verder niet mee vervelen, maar ik bedacht dat ik een authentiek recept voor het Limburgse Zoervleisj zou opzoeken en deze thuis dan maar zelf moest maken.

Zo geschiedde.

 

En lékker dat het was!!! Het is niet 1-2-3 gemaakt, maar als je het maakt, is het super simpel. Je moet er alleen even geduld voor opbrengen. Maar dat geduld wordt beloond! Zeker weten!

 

Dit recept is voor 4 tot 6 personen (flinke eters), maar ikzelf vries gewoon porties in. Je eet er lekkere frieten bij en een frisse salade. In de winter smaakt er aardappelpuree met spruitjes en spekjes bij, of kies voor rode kool.

Als je nieuwsgierig bent naar de calorieën, reken dan op 645 calorieën per portie.

 

Wat heb je nodig voor het Limburgs stoofvlees?

1 kilo rundvlees (runderlappen of sukade)

400 ml water

400 ml gele natuurazijn

10 laurierblaadjes

10 jeneverbessen

10 kruidnagels

3 uien (in repen gesneden)

1 flinke klont roomboter

3 eetlepels appel-(peren)

3 eetlepels bruine basterdsuiker

1 eetlepel speculaaskruiden (of koekkruiden)

4 sneetjes ontbijtkoek, verkruimeld

 

De avond ervoor:

Snijd het vlees in kleine stukken. Leg ze in een kom en doe er de uien, het water, azijn, jeneverbes, kruidnagel en laurier bij. Zet een nacht weg in de koelkast.

 

De volgende dag:

Verwarm de oven op 80 graden Celsius.

Haal het vlees en de uien uit de marinade. De jeneverbes en kruidnagel verwijder je, deze gebruik je niet meer.

Dep het vlees droog en laat de uien in een zeef uitlekken.

Braad het vlees in een flinke klont roomboter aan in een grote braadpan.

Als het vlees is aangebraden, doe je er de uien bij. Braad deze ook 2 minuten mee.

Doe de laurierblaadjes erbij, de stroop, basterdsuiker, speculaaskruiden en de ontbijtkoek.

Schenk er een kwart van de marinade bij.

Zet de braadpan met de deksel erop in de oven.

Het mag er (minimaal) 8 uur ‘stoven’.

Haal na 8 uur de pan uit de oven. Als het vlees nog erg ‘nat’ is, laat het dan een beetje droogstoven in een open pan op het vuur. Eventueel kun je het vocht extra binden met een verkruimelde plak ontbijtkoek. Proef of je er nog wat peper en zout bij wilt.

Serveer het vlees op – of in een schaaltje erbij – de friet.

 

Héérlijk! Eet smakelijk!

 

 

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!