Satésaus (of gewoon pindasaus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze satésaus maak je ‘gewoon’ lekker zelf, want als je dan toch culinair bezig bent, is het natuurlijk not-done om de saus uit een pakje of potje te halen. Bovendien smaakt deze zelfgemaakte pindasaus vele malen lekkerder. Je kunt ook een beetje experimenteren met de ingrediënten. Zo was ik laatst in Haarlem en daar hebben ze een winkel waar ze allemaal soorten pindakaas verkopen. 100% natuurlijk. En daar zat een pittige tussen, met chili. Deze heb ik de laatste keer in de pindasaus gedaan en dat was echt super lekker. Je kunt natuurlijk ook gewoon sambal toevoegen, zoals hieronder in het recept staat.

 

Wat heb je nodig:

1 eetlepel olie

1 sjalot, fijn gesnipperd

1 teen knoflook, fijn gehakt

3 centimeter verse gember, geschild en fijn gehakt

6 eetlepels pindakaas

200 ml kokosmelk

2 eetlepels ketjap manis

1 theelepel gemalen komijn (djinten)

2 theelepels sambal

1 eetlepel verse koriander, grof gehakt

 

Zo maak je het:

Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 minuten. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Roer er dan de ketjap, komijn en sambal door en neem de pan van het vuur.

Je kunt nu de saus als je hem gebruikt bij de BBQ warm houden op de rand van de barbecue of je zet het pannetje op een theelichtje. Bestrooi de saus vlak voor het serveren met de koriander.

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!