Hamburgers met knoflookkruidenboter

Dit recept komt uit het boek ‘Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ’ van Steven Raichlen. Het is een zelfgemaakte hamburger waar je kruidenboter in stopt. Het is eigenlijk een heel makkelijk recept, zeker als je de kruidenboter kant-en-klaar koopt. Maar dat doen wij hier natuurlijk niet. Gelukkig heb ik een aantal kruiden in de tuin staan, waarvan ik gekozen heb voor: platte en gewone peterselie, basilicum, dragon, bieslook.

Wat heb je nodig:

Voor de hamburger:

800 gram rundergehakt

250 gram knoflookkruidenboter (zie hieronder)

4 plakken pancetta

4 plakken cheddar

4 vloerkadetten, doormidden gesneden

2 eetlepels gesmolten boter

 

Voor de knoflookkruidenboter:

250 gram gezouten boter op kamertemperatuur

3 eetlepels verse kruiden

1 teentje knoflook, uit de knoflookpers

1 theelepel zwarte peper

 

Voor de garnering:

Blaadjes eikenbladsla

Dunne plakjes rauwe of gegrilde ui

1 rijpe tomaat

 

 

Zo maak je het:

Maak eerst de knoflookkruidenboter door de kruiden en specerijen door de boter te mengen. Leg het in folie en draai er een ‘worstje’ van. Bewaar hem in de koelkast tot gebruik. Je kunt de rest van de boter die je niet gebruikt 5 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

Maak je handen nat en verdeel het vlees in 4 porties. Vorm hiervan een dikke plak, gevuld met een schijfje kruidenboter. Bestrooi de hamburger daarna met zout en peper. Leg ze afgedekt onder folie in de koelkast in afwachting tot de BBQ klaar is voor gebruik.

Grill de pancetta goudbruin (2 tot 3 minuten per kant). Hiervoor kun je een aluminium BBQ bakje gebruiken. De pancetta is overigens optioneel, het kan ook zonder. Leg op een keukenpapier om uit te lekken.

Leg de hamburgers op de BBQ en bestrooi weer met zout en peper. Gril de hamburger tot ze door en door gaar zijn. 5 tot 7 minuten voor medium. Leg een plak pancetta op elke hamburger en vervolgens een plak cheddar.

Bestrijk de broodjes met de gesmolten boter en rooster ze op de BBQ (30 seconden tot 1 minuut)

Beleg de onderkant van de broodjes met de sla, ui en tomaat. Leg er een hamburger op en serveer.

Lekker met maiskolven en friet.

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!