Turkse tomaten-uiensoep (Domates Sogan Corbasi)

Dit is een hele lekkere, best wel vullende soep. Ik heb er knoflookbrood bij gemaakt om er een complete maaltijd van te maken. Die maak je heel gemakkelijk door een Turks brood doormidden te snijden en deze royaal besmeren met (zelfgemaakte) knoflookboter. Oven voorverwarmen op 200 graden en dan in 8 minuten de boter in het brood laten smelten.

Dit heb je nodig:

1/2 kopje olijfolie
1 teentje knoflook, uit de knoflookpers
1 theelepel zout
4 uien, gesnipperd
2 eetlepels tomatenpuree
4 tot 6 tomaten, velletje eraf, uitgehold en in stukjes gesneden
3/4 liter groentebouillon
enkele druppels citroensap
snufje suiker

Voor de croutons:
4 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, uit de knoflookpers
4 sneetjes witbrood, zonder korst, in dobbelsteentjes
1/2 bosje peterselie, fijn gehakt

 

Zo maak je het:

Verhit de olijfolie in een pan. Fruit hierin de knoflook.

Fruit er vervolgens de uien in.

Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de tomaten toe. Laat ze kort meestoven en giet er de bouillon over. Voeg citroensap en suiker naar smaak toe.

Met deksel op de pan nu 10 tot 15 minuten zachtjes stoven.

In de tussentijd kun je in een andere pan de olijfolie verhitten en er het geperste knoflookteentje in fruiten. Bak het witbrood in deze olijfolie goudbruin en krokant. Haal het brood uit de pan en roer er de peterselie door.

Proef de soep of er nog wat citroensap of suiker bij kan. Dien de soep op, bestrooid met het brood met de peterselie.