Jamie’s Mexicaanse maaltijdsoep

Gisteren heb ik een recept gemaakt uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver. Ik heb destijds ook de opnames gezien, waarbij hij laat zien hoe snel je de maaltijden daadwerkelijk kunt bereiken. Het past helemaal bij het karakter van Jamie Oliver, maar totaal niet bij het mijne. Ik vind het namelijk prettig om eerst alle ingrediënten schoon en panklaar op het aanrecht te hebben. Dus ben ik al sowieso 15 minuten bezig met het wassen, knippen en snijden. Je begrijpt het: de 15 minuten maaltijden duren bij mij eigenlijk altijd wel zeker dubbel zo lang. Maar ach, een maaltijd in 30 minuten vind ik persoonlijk toch ook wel snel gefikst.

Deze keer heb ik gekozen voor de Mexicaanse tomatensoep met chilinachos, groente en fetasprinkles op bladzijde 204 van het boek. Uiteraard heb ik het recept naar eigen smaak aangepast, waarna ik het heb omgedoopt in: Jamie’s Mexicaanse maaltijdsoep. Ik heb het minder gecompliceerd gehouden door bijvoorbeeld de ‘sprinkles’ (is de topping) gewoon direct al in de soep te serveren. Ik was wat voorzichtig met de pepertjes bij de nachos, maar dat was onterecht. Je mag daar best wat guller mee zijn, want het geeft de tortillachips net dat beetje extra. De soep vult goed en is weer eens wat anders. Ons gezin heeft er van zitten smullen. Dikke aanrader!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

 

1 klein bosje lente-ui, in ringetjes gesneden

2 eetlepels olijfolie

1 bosje verse koriander, de steeltjes apart in stukjes en de blaadjes apart

4 tenen knoflook, fijn gesnipperd

110 gram basmati rijst

1 pot gegrilde rode paprika, uitgelekt

2 blikken tomatenblokjes

700 ml kokend water

200 ml magere yoghurt

1 ingemaakte jalapeñopeper uit een potje, in stukjes gesneden

1 takje verse munt, alleen de blaadjes

½ rijpe avocado, in kleine stukjes, met wat citroensap erover gesprenkeld

Klein stukje feta, in kleine blokjes gesneden

1 zakje tortillachips, naturel

1 rood pepertje, in hele fijne ringetjes gesneden (zonder zaad of zaadlijst)

50 gram geraspte cheddar

 

Zo maak je het:

 

Neem een diepe soeppan en doe er de olijfolie in met de koriander steeltjes en de knoflook. Zet het vuur op een laag pitje aan en doe er de rijst bij, de uitgelekte paprika’s, de tomatenblokjes en 700 ml kokend water. Voeg wat peper en zout toe en leg de deksel op de pan. Laat zachtjes pruttelen.

Schep de tortillachips in een ovenschaal en schep er de cheddar over. Strooi er de rode peper over. Zet de schaal in een voorverwarmde oven onder de grill. Let op, de kaas smelt snel en als deze gesmolten is, haal je de schaal er weer uit.

Intussen pureer je de yoghurt met de jalapeñopeper en de muntblaadjes tot een sausje.

Pureer de soep met de staafmixer. Het is een dikke soep. Als je hem te dik vindt, kun je er een scheutje water aan toevoegen (ik heb dat niet gedaan). Knijp er een limoen over uit en breng de soep goed op smaak met peper en zout.

Schenk de soep in grote soepkommen. Sprenkel er de yoghurtsaus over. Verdeel de feta en avocado over de soep en strooi er naar smaak de korianderblaadjes over. Serveer met de chilinachos.

Serveer de eventueel overgebleven yoghurtsaus in een kommetje erbij.

 

P.S. ben je gek op de Mexicaanse keuken? Meer recepten vind je hier!

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!