Mini quiches met prei en bacon (ongeveer 20 stuks)

Deze mini quiches met prei en bacon waren onderdeel van een buffet voor Scouting De Geuzen, waar ik ook de pizza muffins voor maakte. Je kunt de quiches een dag van tevoren maken, dan zijn ze de volgende dag ook nog erg lekker. Ze smaken heerlijk als ze nog lauwwarm zijn, maar koud zijn ze nog steeds erg lekker. Een ideaal gerechtje voor een (groot) buffet dus, of gewoon lekker mee als je een dagje eropuit gaat. Bewaar ze in een afgesloten plastic bakje om ze heel te vervoeren.

Dit heb je nodig:

10 plakjes deeg voor hartige taart, ontdooid

4 preien, schoongemaakt en in kleine snippers

200- 250 gram magere spekblokjes

3 eieren

250 ml slagroom (lang houdbare is prima)

75 gram geraspte kaas (die je maar lekker vindt, ik nam belegen 30+)

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Vet muffinvormpjes lichtjes in met olie.

Gebruik de helft van een plakje deeg voor de vulling van 1 muffinvormpje. Vouw hem tot een ‘toeter’ en druk hem in het bakje. Je kunt hem nu eenvoudig langs de bodem en randen aandrukken. Het mag een beetje rommelig, dat geeft een leuk effect.

Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder olie. (Duurt zo’n 5 minuten). Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.

Bak in het achtergebleven vet van de spekjes de prei al omscheppend zacht. Dit duurt ook hooguit 5 minuten. Laat de prei niet bruin worden.

Klop in een kom de eieren los en voeg de slagroom toe. Meng er de kaas door en schep er dan de prei en spek door. Breng op smaak met peper.

Vul nu de bakjes met het eimengsel.

Dit gaat in de oven en het duurt ongeveer een half uurtje, dan zijn ze gaar.

Laat de quiches nog even uitdampen in de vormpjes, je kunt ze er dan makkelijk uithalen.

Laat ze afkoelen, voordat je ze in een plastic bak doet.

Bewaar de quiches in de koelkast tot gebruik.

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!