Gebakken (bloemkool)rijst met pikant vlees

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is zo’n gerechtje dat me doet denken aan vroegere tijden, toen het koken nog simpel, eenvoudig en met weinig ingrediënten werd gedaan. Het zou zo uit het knipselboek met favoriete recepten van mijn moeder kunnen komen. Dit gerecht kun je met alle soorten rijst maken. Notenrijst geeft het bijvoorbeeld extra vulling, gele rijst geeft het extra kleur. Je kunt ook bloemkoolrijst gebruiken. Deze hoef je niet voor te koken, maar gewoon 2 minuten meebakken. Als je bloemkoolrijst gebruikt, is het recept koolhydraatarm (als je de kroepoek weglaat).

 

Dit heb je nodig voor gebakken (bloemkool)rijst met pikant vlees:

 

400 gram varkensfiletlapjes (of reepjes kip of kalkoen)

1 eetlepel sambal manis

2 eetlepels ketjap manis

1 eetlepel pindakaas

3 eetlepels olie

500 gram spitskool, fijn gesneden

700 gram gekookte rijst of bloemkoolrijst

5 eetlepels gemalen kokos

Zo maak je gebakken (bloemkool)rijst met pikant vlees:

 

Leg het vlees in een schaal. Roer de sambal los met de ketjap, pindakaas en 1 eetlepel olie. Schep het door het vlees en laat het minimaal een half uur marineren.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Roer 2 eetlepels water door het vlees en schep het in een ovenschaal.

Zet het vlees hoog in de oven en bak het in 10 minuten gaar en knapperig.

Schep daarna nog eens om en bak het enkele minuten verder.

Roerbak de spitskool met de overige 2 eetlepels olie een paar minuten. Voeg de rijst en de kokos toe en bak het nog eens enkele minuten.

Serveer het vlees op de gebakken rijst.

Lekker met (Indonesische) kroepoek erbij.

 

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!