Boboti

Bobotie wordt sinds 1951 gezien als traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht. Het is misschien ook wel het bekendste gerecht uit de Kaap. De oorsprong moet aan de hand van de ingrediënten en met name de specerijen gezocht worden in Indonesië, waar de VOC-kolonies in Nederlands-Indië (Batavia) gevestigd waren. Handelaren namen het recept mee naar de Kaap en het recept is in de loop der jaren zo aangepast dat er verschillende versies van zijn, maar de basis van Boboti bestaat uit gehakt, kerrie en iets zoets (rozijnen, chutney, banaan).

Dit is mijn versie. Het is voldoende voor 4 personen. Wij eten er rijst bij, mangochutney en een eenvoudige komkommersalade. Smullen!!!

Dit heb je nodig voor Boboti:

 

500 gram gehakt (runder of half-om-half)

1 ui, gesnipperd

1 snee witbrood

30 gram geschaafde amandelen

125 ml melk

2 eieren

kleine eetlepel suiker

½ eetlepel kerrie poeder

1 theelepel kurkuma

1 theelepel zout

½ theelepel sambal

1 eetlepel citroensap

2 laurierblaadjes

Olijfolie

 

Zo maak je Boboti:

 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin.

Week het witbrood in de melk en knijp het uit. Voeg het uitgeknepen brood en alle overige ingrediënten aan het vlees toe, met uitzondering van 1 ei, de overgebleven melk en de laurierblaadjes.

Schep het vlees in een ingevette ovenschaal. Steek het laurierblad in het vlees.

Bak de boboti in totaal zo’n 45 minuten.

Kluts het ei los en klop er de melk door. Giet dit na een kwartier op de boboti en laat het gerecht verder nog een half uur in de oven helemaal garen. Optioneel: wil je een rijkere laag met ei, gebruik dan 2 eieren met een scheutje meer melk.

Serveer de Boboti met komkommer, rijst en chutney.

 

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!