Kerstomaten en basilicumsoep (4 personen)

 

Ik ben dol op tomatensoep. Dit recept komt uit een kookboek van Montignac, maar ik heb hem hier en daar wat aangepast.  Het is niet de eenvoudigste manier om tomatensoep te maken, geef ik direct toe. Maar als je hem eenmaal geproefd heb, echt hoe cliché het ook klinkt, dan wil je bijna geen andere meer. Deze soep smaakt echt zo verrukkelijk! Probeer hem eens. Gebruik lekkere biologische ingrediënten als je portemonnee het toestaat, je zult er nog meer profijt qua smaak uit halen.

 

Dit heb je nodig:

2 bakjes (biologische) kerstomaatjes (500 gram)

Olijfolie extra vierge

1 theelepel tijm

3 teentjes knoflook, uit de pers

1 prei, schoongemaakt en in ringetjes

1 ui, gesnipperd

1 eetlepel tomatenpuree

1 handvol basilicumblaadjes

1 blik (biologische) tomatenblokjes (400 gram)

300 ml water

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op de hoogste stand (bij mij is dat 250 graden Celsius)

Leg de kerstomaten in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Strooi er de tijm over en knijp de knoflook erboven uit.

Doe de schaal in de oven en rooster ze 8 minuten.

Schenk een beetje olijfolie in een pan. Voeg de prei en ui toe en laat met gesloten deksel de groente op zacht vuur ‘zweten’ tot ze zacht zijn. Let op, laat ze niet bruin kleuren, af en toe roeren is hier gewenst.

Voeg basilicum toe en tomatenpuree. Roer goed door. Voeg dan het blijk tomatenblokjes toe, de kerstomaten uit de oven en het water. Zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten pruttelen.

Haal de soep door een grove zeef, zodat velletjes, grove stukjes groente, takjes en dergelijke achterblijven. Giet de soep terug in de pan. Verwarm de soep voor gebruik weer zachtjes.

Schenk de soep in warme soepkommen. Strooi er wat reepjes basilicum over vlak voor het serveren.

 

 

Dit is een aangepast recept uit het boek ‘ Eten als God in Frankrijk’  van Michel Montignac. ISBN 90 8564 109 8

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!