Duivelse runderlappen (Daging Setan)

Het recept voor de duivelse runderlappen komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het wordt ook wel met lamsvlees gemaakt. Ik maak hem met magere runderlappen, hoewel de Indonesiërs liever wat vetter vlees (dus de randjes er nog aan) gebruiken. En dan ben ik nog eigenwijzer, want ik smoor op het einde van de bereidingstijd groente mee. Dat zit er oorspronkelijk niet in, maar het scheelt je weer een extra bereiding voor de groente. Serveer dit gerecht met rijst en klaar! (Maar je mag er ook best nog een frisse koolsalade, atjar tjampoer of komkommersalade bij serveren). Ook kan het een onderdeel van een rijsttafel zijn.

 

Daging setan (Indonesisch) betekent ‘duivels gekruid’ in het Nederlands. Maar het grappige is: deze Daging Setan is werkelijk helemaal niet echt pittig! Kinderen kunnen makkelijk mee-eten. Wil je het toch lekker vurig, gebruik dan 2 x zoveel sambal.

 

PS: Verwar dit gerecht niet met mijn Duivelse runderstoof!!! Die is namelijk wel heel pittig!

 

Dit heb je nodig:

 

2 uien

2 teentjes knoflook

1 theelepel sambal oelek

1 theelepel suiker

500 gram runderlappen, in hapklare stukken

3 eetlepels olie

2 eetlepels ketjap manis

2 eetlepels azijn

200 milliliter water

200 gram peultjes, eventueel door de helft gesneden (over de lengte)

2 rode (punt)paprika’s, in mooie dunne reepjes

 

Zo maak je het:

 

Voor het gemak pureer ik de ui, knoflook, sambal en suiker in een keukenmachine tot een pasta.

Wrijf hiermee het vlees in en laat het vlees minimaal een uur in de koelkast marineren. Oh ja, ook al komt de ui uit de keukenmachine, het mengsel slaat best nog op je ogen. Houd afstand 😉 !

Het vlees in de marinade.

 

Verhit de olie in een braadpan en braad hierin het vlees 10 minuten aan. Haal het vlees uit de pan.

 

Schenk het water bij het achtergebleven braadvet en roer er de ketjap en azijn door. Breng aan de kook en schep het vlees terug in de pan. Laat nu minimaal 1,5 uur stoven. (Het vlees moet makkelijk  uit elkaar te trekken zijn met een vork en het vocht is een saus geworden). Voeg eventueel water toe als het vlees te droog wordt. Voeg het laatste kwartier de peultjes en de paprika toe. Blijf wel roeren.

 

Serveer met rijst.

 

Selamat makan!

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!