Boeuf Stroganoff met rijst en gegrilde asperges

Er moeten helaas wat kilootjes af. En zo nu en dan maak in een recept van Weight Watchers of Sonja Bakker, maar daar zijn ze thuis niet zo ‘happy’ mee. Nu heb ik bij Bol.com een boek gevonden.. ‘Het echte mannen dieet (en stiekem ook voor vrouwen)’ , dus dat leek me wel wat. Het kleine prijsje (6,90 euro) hielp er natuurlijk  wel mee. Maar goed. Ik zag een paar goede recepten, waaronder de boeuf Stroganoff met rijst en gegrilde asperges. Ik heb er wel een extra groentegerecht bij gemaakt, want ik mis dan toch weer de hoeveelheid groente (waar ik zo van hou). Ik heb 1 rijstbaaltje zilvervliesrijst gemaakt, die ik samen met mijn man heb gedeeld. Daarbij heb ik hem 2/3 deel van het eten gegeven…want hij houdt zo van vlees. Voor mij was het meer dan genoeg. Dit is eigenlijk een recept voor 3 (ja, heel gek, bij deze: sorry), maar als je niet aan de lijn bent, dan kan het voor 2 personen (of eentje die lijnt en eentje die dat niet hoeft, ha ha). Het vult goed en is echt (echt waar!!) heel erg lekker!!!

 

Wat heb je nodig:

Biefstuk, ongeveer 350 gram, in de lengte in plakken gesneden

1 eetlepel zonnebloemolie

250 gram kastanjechampignons, schoon en in plakjes gesneden

2 uien, doormidden en in plakken gesneden

300 ml koud water

1 runderbouillonblokje

2 theelepels maïzena

3 eetlepels crème fraîche, licht (demi)

Grof zeezout

Peper uit de molen

Vers gehakte bladpeterselie

 

 

Voor de groente:

Groene aspergetips (zoveel als je wilt)

Snoeptomaatjes (zoveel als je wilt), gehalveerd

1 teentje knoflook, fijn gesnipperd

Beetje olijfolie

Peper en zout

Paar blaadjes verse basilicum

 

Zo maak je het:

 

Zet alle ingrediënten panklaar klaar.

Maak eerst de asperges.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe in een ovenschaal de asperges, daarover de tomaten, en daarover de knoflook. Sprenkel de olie erover en breng op smaak met peper en zout.

Zet in de oven (kan er een kwartier in). Zet de oven uit en haal het gerecht er uit als de boeuf stroganoff klaar isl

 

Ga dan de rijst maken. Kook in een waterkoker het water. Kook het rijstbuiltje volgens gebruiksaanwijzing (meestal 10 minuten). Laat hem dan uitlekken en uitdampen.

 

Dan maak je de boeuf Stroganoff.

 

Bestrooi het vlees met (veel) peper uit de molen en grof zeezout.

Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie  en roerbak de ui en champignons op hoog vuur (al roerende!) 5 minuten. Haal het uit de pan, en bak de biefstuk hier roerbakkend rondom bruin ( 1 tot 2 minuten). Schep het vlees er uit.

Doe 300 ml koud water in de pan en breng aan de kook. Verbrokkel het bouillonblokje in het water  en laat alles een minuut al roerend pruttelen.

Roer een glad papje van de maïzena met 1 eetlepel water en roer het door de bouillon. Laat alles al roerend zo’n 30 seconden pruttelen.

Doe de champignons met de ui terug in de pan en laat het nog 1 minuut op het vuur staan. De saus moet gebonden zijn. Roer er de crème fraîche door tot de saus weer gebonden en egaal is. Doe dan het vlees erbij en laat alles een paar tellen pruttelen.

Serveer met de rijst, de groente en de vers gehakte bladpeterselie.

 

Eet smakelijk!

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!