Varkenshaas in Dijonmosterdsaus met kappertjes (2 personen)

Deze herfstvakantie verbleef ik met mijn gezin in Tsjechië. Je kunt daar heerlijke traditionele gerechten eten. Ons oog viel echter op een gezellig eetcafé in de buurt van ons vakantiehuis. Waarschijnlijk zal niemand die dit leest er in de buurt komen, maar mocht het zo zijn, ik kan het je van harte aanbevelen!
Het betreft Steak Bar Hredle in Hredle (een dorpje met een handvol woningen) in Centraal Bohemen.
Het eten hier beviel ons zo goed dat wij tot 3 x toe erheen gingen om het sappigste en meest boterzachte vlees te eten dat ik ooit geproefd heb. Op één van deze avonden koos ik voor een varkensmedaillon in een Dijonmosterdsaus met kappertjes. Héérlijk! Reden voor mij om een experiment in de keuken te doen om deze saus thuis zelf te maken. En het is gelukt hoor. Ik deel hem graag met jullie.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
1 grote varkenshaas, in de lengte gehalveerd
1 eetlepel roomboter
1 tot 2 eetlepels olijfolie
2 sjalotjes, zeer fijn gesnipperd
150 ml warme kippenbouillon
3 royale eetlepels kookroom
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
1 eetlepel Dijonmosterd, afhankelijk hoeveel je van de mosterdsmaak houdt
Zeezout en versgemalen peper

Zo maak je het:
Leg bakpapier op het vlees en sla de helften varkenshaas plat met een deegroller zodat ze de vorm van een schnitzel krijgen. Bestrooi royaal met peper en zout.
Verhit de roomboter met de olijfolie in een pan en bak hierin het vlees om en om bruin.
Haal het vlees uit de pan en pak het in aluminiumfolie.
Fruit de sjalot in het achtergebleven braadvet ongeveer een minuutje. Voeg de kippenbouillon en de kookroom toe. Laat even koken. De saus dikt in.
Voeg nu de mosterd en kappertjes toe en proef hoe het smaakt. Je kunt er eventueel peper en zout aan toevoegen. Is de mosterdsmaak te overweldigend? Voeg dan nog een lepel kookroom toe.
Haal het vlees uit de folie en verdeel het over 2 borden. Verdeel de saus over het vlees.
Echt, je weet niet wat je overkomt, zo verrukkelijk als dit is!
Wij aten hem dit keer met gebakken aardappeltjes en spruitjes. Je kunt deze saus ook goed combineren met een varkensschnitzel, kalfsoester, biefstuk en andere groene groente (haricots verts, broccoli, groene asperges) of gekarameliseerde witlof. Ook lekker met frietjes.

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!