Salade Niçoise (buffet of lunch)

 

Ik zeg het eerlijk: ik houd niet van vis. En dus ook niet van tonijn. Maar toen mij werd gevraagd en voorgerecht voor een BBQ met een Frans thema te maken, kon ik er niet onderuit. De salade Niçoise is namelijk het eerste wat bij me opkomt als ik denk aan Franse salades. Deze klassieker hoort er gewoon bij. Dus heb ik mij over mijn aversie voor vis gezet en deze salade in miniformaat gemaakt. Met de hoeveelheden die ik heb gebruikt, heb ik 45 porties kunnen maken. De salade Niçoise wordt geserveerd met stokbrood. Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden aanpassen voor een Franse lunch.

Dit heb je nodig:

400 tot 500 gram ijsbergsla, in repen gescheurd

4 blikjes tonijn op olie, met vork uit elkaar getrokken, goed uitgelekt

2 gele paprika’s, in reepjes

500 gram cherrytomaten, in de lengte gehalveerd

500 gram haricots verts (gewoon uit een pot), goed uitgelekt

Zwarte olijven, in ringetjes

15 hardgekookte eieren, elk ei in 6 partjes

 

Voor de dressing:

8 eetlepels rode wijnazijn

20 eetlepels olijfolie

versgemalen zwarte peper

4 theelepels Dijon mosterd

 

Voor de garnering:

4 eetlepels fijn gehakte peterselie

De ingrediënten kun je alvast zo gesneden hebben, dat je de kommetjes snel gevuld hebt op het moment dat je ze wilt serveren.

Zo maak je het:

Vul  45 plastic soepkommetjes met de ijsbergsla, paprika, cherrytomaatjes, olijven en haricots verts. Lepel er een koffielepel dressing over. De rest van de dressing serveer je erbij. Verdeel de tonijn over de kommetjes en het ei. Bestrooi elke salade met de peterselie. Serveer direct met stokbrood.

De salade bereid je vlak voor het serveren. Als je hem te lang laat staan, wordt het een kleffe boel. Dus direct serveren en smullen maar.

 

Weetje:

 

De salade Niçoise komt uit Nice. Of de naam ook daadwerkelijk verwijst naar de stad is niet helemaal duidelijk, want in het oorspronkelijke recept  gebruikt men een olijvensoort voor dit gerecht met de naam Niçoise. Deze olijven groeien in het noorden van Nice. In Nice eten ze de salade als voorgerecht. Maar velen gebruiken hem ook als lunch. In dit recept heb ik de ingrediënten vrij eenvoudig gehouden, maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Je maakt hem net zo lekker met tuinboontjes, artisjokharten, sperziebonen en ja, ook gekookte aardappelen. Zolang de smaken maar bij elkaar passen.

 

Bon appetit!

 
 
Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!