Kogelbiefstuk met rode wijnkaramel en gepofte knoflook

Dit recept is voor twee personen, maar je kunt alles verdubbelen als je hem voor 4 maakt. De rode wijnkaramel kun je van te voren maken. Zo heb je minder stress als je ook de groente erbij moet maken. Ik raad de lauwwarme groene salade erbij aan. Maar sperzieboontjes, spruitjes of andere groene groente zijn ook erg geschikt.

Wat heb je nodig:
Olijfolie
Bol knoflook
2 takjes oregano *
2 takjes salie *
1 sjalotje, gesnipperd
½ pot vleesfond (normaal 380 ml)
Versgemalen zwarte peper
250 ml rode wijn (Bordeaux)
2 eetlepels droge sherry
1 eetlepel suiker
40 gram spekreepjes
2 kogelbiefstukken (of entrecotes, zelfde bereiding)
Zeezout
*) uit een vers bakje Provençaalse kruiden

Zo maak je het:
Oven voorverwarmen op 200 °C. Ovenschaaltje invetten met olie. Bol knoflook in schil er inzetten. In de bol takje rozemarijn steken. 1 eetlepels olie erover scheppen. In oven in ca. 30 minuten gaar poffen.
In koekenpan  klein lepeltje olie verhitten en sjalotje 1-2 minuten fruiten. Wijn, fond, salie (in dunne reepjes) en peper toevoegen, aan de kook brengen. Op hoog vuur in 20 à 30 minuten tot een derde deel inkoken. Blijf erbij, op een gegeven moment gaat het inkoken heel hard! Vocht boven steelpan door zeef schenken. Sherry en suiker erdoor roeren en kleine 5  minuten zacht laten pruttelen.
 In droge koekenpan spekreepjes in ongeveer 3 minuten knapperig bruinbakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Bewaar bakvet.
Knoflook pellen. Ris rest van rozemarijn van takje. Knoflookteentjes, 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, rode-wijnkaramel, zout en peper in kom door elkaar scheppen.
30 minuten van tevoren de kogelbiefstuk op kamertemperatuur laten komen.
In koekenpan vet van spek anderhalf  eetlepel olie verhitten. Biefstuk in 6 à 7 minuten bruin en van binnen rosé bakken. Rode-wijnkaramel  met gepofte knoflook zachtjes opnieuw verwarmen.
Biefstuk  op borden leggen. Bestrooien met zout en peper, knoflookteentjes en vleesreepjes erop scheppen. Rode-wijnkaramel rond entrecotes druppelen.
Heerlijk met aardappelgratin en een groene groente (haricots verts, groene asperges, of mijn lauwwarme groene salade).

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!