Jamie’s stoofvlees met oudbruin (bier) 4-6 personen

Lucia vroeg mij laatst of je in plaats van wijn ook bier kunt gebruiken in een stoofpot met rundvlees. Ik denk dat dat kan, maar ik houd het liever bij ingrediënten waarvan ik zeker weet, dat het precies in die samenstelling past. Nu heb ik ergens een verrukkelijk recept voor stoofvlees met bier, dus ging ik op zoek tussen de duizenden stapels recepten. Mijn oog viel op dit recept van Jamie Oliver. Dit is echt zo’n OMG recept. Lekker, eenvoudig, kan niet mislukken en smaakt het hele jaar door. Ik heb de ingrediënten wel zodanig aangepast dat je ze hier in Nederland overal kunt verkrijgen. Je kunt er aardappelpuree met alle soorten groenten bij eten voor een normale dag. Of je maakt er een aardappelgratin bij met een luxe groentevariant voor een chique diner. Wij eten het vandaag met Vlaamse friet en Jamie’s groene salade.Ben je al aan het watertanden? Hier komt het recept:

1 kilo magere runderlappen
2 uien
3 eetlepels bloem
peper en zout
60 gram roomboter
1 laurierblaadje
3 eetlepels Provençaalse kruiden (of oregano)
200 ml runderbouillon
5 zongedroogde tomaatjes, in reepjes gesneden
1 flesje oud bruin (bier)
1 bol knoflook
4 eetlepels stroop (appel of peren-appel)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de  uien fijn en zet ze even apart.
Snijd het vlees in kleine blokjes en bestrooi het met peper, zout en bloem. (Handig is het vlees in een grote broodzak te doen, de kruiden en de bloem erbij doen, even blazen en dichthouden, nu kun je schudden met het vlees, de bloem en de kruiden zullen zich rondom het vlees hechten).
Verhit de boter in een braadpan, wacht tot het schuim is weggetrokken en bak het vlees rondom aan. Voeg de ui toe en bak zachtjes 2 minuten mee.
Voeg het laurierblaadje, de oregano of de kruiden, de bouillon en de zongedroogde tomaat toe en blus het af met het bier.
Neem de pan van het vuur en schuif hem in de oven.
Kwast een bol knoflook  in met olijfolie. Zet de bol in een ovenschaaltje en plaats hem na een half uur bij het vlees.

Haal de bol na een uur uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen. Snijd de topjes van de bol knoflook en pers met je hand de knoflook uit de teentjes boven een kommetje. Voeg hier de stroop aan toe en roer het tot een mengsel. Voeg het mengsel toe aan het vlees. Roer goed om en laat het vlees nog anderhalf uur in de oven garen. (Ik kreeg visite en was het vlees helemaal vergeten. Het geeft niks, zolang het maar niet aan gaat bakken). Af en toe roeren met een pollepel is handig om het vlees extra in de gaten te houden. In totaal staat het zeker 3 uur in de oven.

Zo komt het vlees uit de oven.
Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!