Zuurkool met spekpuree en karbonade

Dit recept komt uit de Allerhande. Het oorspronkelijke gerecht wordt met kant-en-klare aardappelpuree gemaakt. Maar dat doen we hier niet! Het is weer eens wat anders: zuurkool-spekpuree met een exotisch smaakmakertje: vadouvan, een kruidenmengsel in de categorie ras-el-hanout en garam masala. Je koopt het gewoon in de supermarkt (Albert Heijn heeft het in ieder geval). Lekker hoor! Probeer het maar eens!

Dit heb je nodig voor 2 personen:

4 grote of 5 kleine kruimige aardappelen
scheutje melk
2 ribkarbonades
peper en zout
250 gram milde wijnzuurkool
1 appel (Elstar)
1 eetlepel olijfolie
1,5 eetlepel vadouvan
50 gram spekreepjes

Zo maak je het:

Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken.

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze in gezouten water in 15 tot 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze met wat melk tot puree.

Snijd de appel in schijfjes. Wrijf de karbonades in met wat peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan met een 1/2 eetlepel vandouvan en bak de karbonade hierin 6 minuten in totaal aan beide kanten goudbruin. Voeg na 3 minuten de appel toe en bak deze mee. Leg het vlees en de appel op een schaal met aluminiumfolie er over om het warm te houden.

Bak in een andere pan de spekreepjes met 1 eetlepel vadouvan op hoog vuur 2 minuten. Voeg de aardappelpuree en de wijnzuurkool toe en bak het met deksel op de pan 5 tot 8 minuten door en door warm onder af en toe omscheppen. Breng op smaak met eventueel nog iets peper.

Schep de zuurkoolpuree op 2 borden, Leg de karbonade erbij en de appel ernaast.

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!