Piperade (Ratatouille uit Spanje)

Op het moment dat ik deze maaltijd aan het bereiden was, heb ik even gedacht dat het te weinig voor 4 personen zou zijn. Het vult echter meer dan je denkt. Het gebakken ei erbij en de serranoham zijn daar verantwoordelijk voor. Wij aten er een paar sneetjes stokbrood bij, maar wit zuurdesembrood is wel echt veel lekkerder. In plaats van een aparte groene en 2 rode paprika’s, kun je ook voor een voordelige paprika mix kiezen. Paprika is bij de toko goedkoper.

2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, in dunne ringen
1 groene paprika, in reepjes gesneden
2 rode paprika’s, in repen
1 blik tomatenblokjes
½ theelepel suiker
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogd rozemarijn
mespunt cayennepeper
zout en peper
2 teentjes knoflook uit de pers
1 ½ eetlepel olijfolie
4 eieren
12 plakjes Serranoham
peterselie voor de garnering (hoeft niet, mag wel)

Verhit de olie in een pan en bak de ui 4 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de paprika’s toe en bak nog een minuut, terwijl je blijft roeren. Voeg de tomaten, suiker, tijm, rozemarijn, cayennepeper, peper en zout en knoflook toe en roer alles goed door. Laat het op een laag vuur 50 minuten pruttelen en roer af en toe om (het dikt in).

Bak 5 minuten voor het einde van de tijd de eieren zoals je ze het lekkerst vindt. (Ik laat de eidooier iets vloeibaar).
Leg op elk bord 3 plakken ham bij elkaar en schep de Piperade erbij. Leg hierop een gebakken ei. Strooi er wat zout en peper over en eventueel wat peterselie voor de sier.
Serveer er wit zuurdesembrood of (stok)brood bij, in dikke plakken gesneden.