Karbonade met tijm en sjalottensaus

Het gerecht voor de karbonade met tijm en sjalottensaus heb ik gebruikt om de restanten die ik overhield van het feestelijke gerecht met kogelbiefstuk met rode wijnkaramel en gepofte knoflook op te maken. Eigenlijk is het gewoon net zo’n feestelijk gerecht, alleen wat ingetogener (en goedkoper). Zeker als je de dag ervoor de biefstuk hebt gegeten, is dit een hele smakelijke voortzetting voor de volgende dag.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 eetlepel Dijon mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie extra vierge
½ theelepel chilli vlokken
1 teentje knoflook, zeer fijn gesnipperd
4 ribkarbonades
6 sjalotten, grof gesnipperd
50 gram boter
3 takjes tijm
4 eetlepels rode wijn
½ pot vleesfond
1 eetlepel kookroom

Zo maak je het:
Maak een marinade van de mosterd, citroensap, olijfolie, chilli vlokken en knoflook. Wrijf de karbonades in met zout en peper en leg ze vervolgens in de marinade. Laat het vlees minimaal een half uur in marinade de smaken opnemen.
Smelt in een steelpan 25 gram boter.  Fruit hierin de sjalotten 5 minuten op een laag vuur. Ris de tijmblaadjes van de takjes over de sjalotten. Wees niet te zuinig, gebruik alle tijm die je (eventueel) uit het pakje Provençaalse kruiden kunt halen. Voeg de wijn toe en laat het verdampen. Schenk de fond in de pan en laat alles 10 minuten zachtjes inkoken.
Verhit in de braadpan de andere helft van de boter.  Bak de karbonaden op weerszijden snel bruin en laat het vlees in 10 minuten bruin en gaar worden. (Halverwege keren). Roer de kookroom door de saus en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de karbonade over 4 warme borden en schep er de saus over.

 

Dit smaakt heerlijk bij gebakken aardappelen of aardappelpuree en een groene groente (haricots verts, spruitjes, sperziebonen, broccoli et cetera).
Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!