Runderspies van de BBQ (4 personen)

runderspies BBQ

Dit is weer zo’n lekker gerecht uit het boek van Steven Raichlen (titel: Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ). Verrassend, omdat je de spies maakt met stooflap (van het rund). Serveer er de Thaise komkommersalade bij, dat is echt een exquise combinatie! Het wordt gegeten als voorgerecht of tussengerecht.

 

Dit heb je nodig:

Een stooflap, in dunne repen gesneden (600 gram)

Voor de marinade:

2 tot 3 stengels citroengras, schoongemaakt en fijngehakt

3 teentjes knoflook, grof gehakt

1 tot 3 Thaise pepers of jalapeño-pepers, fijn gesneden

15 gram verse koriander, gehakt

3 eetlepels bruine suiker

3 theelepels gemalen koriander

75 ml vissaus of sojasaus

60 ml citroensap

4 eetlepels plantaardige olie

Erbij:

15 gram grof gehakte geroosterde pinda’s

15 gehakte verse koriander

 

Zo maak je het:

Rijg de dunne repen vlees aan (bamboe)stokken. Leg de spiesen in een ondiepe schaal.

Maak de marinade:

Doe het citroengras, knoflook, en bruine suiker in een vijzel of keukenmachine en vermeng het tot een grove massa. Roer er de koriander, vissaus (of sojasaus) en 2 eetlepels olie door. Giet de marinade over het vlees. Laat 30 minuten  inwerken en draai de spiesen daarbij, zodat het overal gelijkmatig verdeeld wordt.

Maak de BBQ gereed voor direct grillen. Als de BBQ gebruiksklaar is, vet dan het rooster in en leg het vlees op de BBQ zodanig dat het vlees op het vuur ligt en de lege stukken spies weg van het vuur. Bedruip het vlees met de marinade tot het gaar is (1 tot 2 minuten per kant).

Leg de spiesen op een bord of schaal en bestrooi met de gehakte pinda’s en koriander.

Serveer er de Thaise komkommersalade bij.