Kipsatéetjes van de BBQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind kipsaté altijd super lekker, vooral met een zelfgemaakte satésaus (of gewoon pindasaus). Lekker met frietjes en een frisse komkommersalade. Wij maakten deze saté vandaag op de BBQ, maar je kunt hem natuurlijk ook in de grillpan maken. Het recept komt uit het boek ‘Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ’ van Steven Raichlen. Wij hebben het meerdere keren gemaakt, en daarbij de marinade hoeveelheden zo aangepast, dat wij nu helemaal 100 procent tevreden zijn over de dikte en hoeveelheid. Bij Steven zwommen ze in de marinade en dat hoeft van ons nu ook weer niet. Niettemin zul je echt smullen van deze spiesjes!

 

Wat heb je nodig:

500 gram kiphaasjes of kipfilet

2 eetlepels suiker

2 teentjes knoflook, uit de knoflookpers

1 stengel citroengras, schoongemaakt en fijn gehakt

1 Thaise rode peper, zonder zaadjes in dunne ringetjes gesneden

1 1/2 theelepel korianderpoeder

1 theelepel kurkuma

1 theelepel zwarte peper

100 ml ongezoete kokosmelk

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel limoensap

3 eetlepels gehakte verse koriander (voor de garnering)

 

Zo maak je het:

Spoel de kiphaasjes af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Rijg ze aan spiesjes *) en leg ze op een schaal waar je ze in kunt marineren.

Doe de suiker, knoflook, citroensaus, peper, korianderpoeder, kurkuma in een vijzel en stamp alles tot een geurige pasta. Doe het in een mengkom en roer er de kokosmelk, sojasaus en limoensap door.

Giet de marinade over het vlees (probeer de spiesen redelijk ‘droog’daarbij te houden).

Laat alles afgedekt 20 minuten marineren in de koelkast en draai ze geregeld even om voor gelijkmatig marineren.

Nu zijn ze klaar voor op de BBQ. Als de BBQ gereed is voor gebruik, bestrijk het rooster met olie voordat je de spiesen erop legt. Gril ze 1 tot 2 minuten per kant tot ze gaar zijn. Het kippenvlees is dan wit en stevig.

Leg de saté op een schaal en bestrooi met de koriander.

Lekker met komkommersalade en pindasaus.

*) tip: leg houten spiesen een uur in water voordat je het vlees er aan rijgt. Het vlees zal er bij het eten makkelijker van af gaan.