Kip op spies voor de BBQ (4 personen)

Gisteren aten we deze kip van de BBQ. Het recept  komt uit het boek van Steven Raichlen (titel: Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ). Dit is een fantastisch boek met allerhande slimme technieken om nog meer te genieten van je BBQ. Deze kip smaakt dankzij de rijke marinade weer eens heel anders, bijzonder smaakvol. GENIETEN met hoofdletters!

 

Dit heb je nodig:

8 kippenvleugels

80 gram boter

2 teentjes knoflook, heel fijn gesneden (of uit de pers)

4 bosuitjes, schoongemaakt, fijngehakt (bewaar wat voor de garnering)

½ eetlepel verse gember, geschild en fijngehakt

80 ml Thaise saus (sriracha) of een andere hete saus

Sap van 1 limoen

1 theelepel zwarte peper

Grof zeezout

 

Zo maak je het:

Spoel de kip af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier.

Steek de kip (langgerekt) aan spiesen. Leg ze in een ovenschaal.

Bereid de marinade:

Smelt 3 eetlepels boter in een pan boven gematigd vuur. Voeg knoflook, bosuitjes en gember toe en smoor het 3 minuutjes tot het geurig is, maar niet bruin. Voeg de resterende boter, limoensap, peper en zout en de Thaise saus toe en breng aan de kook. Haal dan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de marinade over de kipvleugels. Draai de kip daarbij om, zodat ze helemaal bedekt worden met de marinade.

Laat de schaal afgedekt 1 uur in de koelkast staan, zodat de smaak van de marinade goed kan intrekken.

Maak de BBQ gereed voor direct grillen. Als de BBQ klaar voor gebruik is, laat de kip uitlekken en vang de marinade op. Schraap de overtollige marinade met een spatel van de vleugels. Doe de resterende marinade in een steelpan en kook 3 minuten.

Leg de vleugels op het hete roosster en gril ze tot ze knapperig en goudbruin zijn (duurt 8 tot 12 minuten).

Leg de vleugels op een schaal en giet er de gekookte marinade overheen. Bestrooi met de bosuitjes en dien meteen op.

Tip: als je houten spiesen gebruikt, leg ze dan een uur in water voordat je het vlees erop spiest.  Dan gaat het vlees er bij het eten makkelijker af.

Tip 2: Thaise hete saus sriracha is te koop bij de Albert Heyn in het schap van de mayonaise en knoflooksaus en dergelijke.

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!