Hollandse salade van Jamie Oliver (4 personen)

Het is weer BBQ-tijd en ik vind het soms knap lastig een lekkere homemade salade te verzinnen. In ieder geval ben ik niet zo’n vleeseter, dus die salade is voor mij misschien dan ook nog wel een heel belangrijk onderdeel. Wat mij betreft kan geen BBQ zonder een lekkere salade (naast eventuele groente die ook op de grill kan worden klaargemaakt). Deze salade kreeg mijn aandacht na een speurtocht op het internet. Het is een salade van Jamie Oliver en dat vond ik wel grappig: dat een Engelse kok mij wel even zal vertellen hoe ik een lekkere Hollandse salade maak. Ik heb hem precies volgens beschrijving gemaakt en ik vond hem erg lekker!  Ik raad hem aan in combinatie met Hollandse vleesgerechten, bijvoorbeeld speklappen, kippenpoot en karbonade. Doe er een gepofte aardappel bij en je hebt een complete, lekkere, goedkope, gezonde maaltijd.

Nodig:
botersla (mag ook uit een zakje voorgewassen en schoongemaakte sla)
125 gram magere spekreepjes, uitgebakken (laat het vet uitlekken in een zeef)
3 hardgekookte eieren
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels (biologische) wijnazijn
½ eetlepel mayonaise
1 theelepeltje mosterd
1 tomaat in piepkleine blokjes gesneden
1 sjalot of kleine rode ui, in piepkleine blokjes gesneden

Bak de spekreepjes krokant . Laat het spek uitlekken in een vergiet (eventueel kan keukenpapier het overtollige vet absorberen).
Kook de eieren in 7 minuten hard, maar niet te hard (ze mogen best tegen hardgekookt aan zitten).
Leg de sla op een schaal.
Klop van de olie, azijn, mayonaise en mosterd een dressing. Schep er de ui en de tomaat door.
Schep de spekreepjes over de sla, voeg de dressing in hoopjes op de sla toe en maak de salade af met de eieren.
Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!