Witlofschotel met gebakken aardappelen

Deze witlofschotel met gebakken aardappelen is net weer even anders dan de witlofschotel met ham en kaas. Je kookt de witlof deze keer niet, maar je bakt hem. Je kunt alle soorten (harde) kaas voor dit recept gebruiken. Ik nam dit keer Noord-Woudse pikant, maar ik denk dat ik hem de volgende keer maak met belegen komijnekaas, maar dan wel zonder toevoeging van tijm. (Lijkt me ook heel erg lekker). Deze variant van de traditionele witlofschotel vind ik in ieder geval heel erg smakelijk. Ik heb voor een ambachtelijke ham gekozen, maar eigenlijk heb je hier ook de vrije keuze in, kies bijvoorbeeld voor beenham of magere gegrilde ham. Het kan écht allemaal!

(Recept voor 4 personen)

 

Wat heb je nodig:

1 kilo vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerd

zout en peper

75 gram boter

750 gram witlof, in de lengte gehalveerd

200 ml kookroom

1 eetlepel verse tijm (of 1 theelepel gedroogd)

150 gram geraspte kaas

200 gram ham (vleesaren) in repen gesneden

Paprikapoeder

 

Zo maak je het:

Kook de aardappelen met zout in 15 minuten gaar en giet ze af.

Verwarm de oven op 200 graden Celsius.

Verhit de helft van de boter en bak de witlof op laag vuur zo’n 10 minuten.

Meng de kookroom met wat zout, peper, tijm en de kaas.

Leg de witlof naast elkaar in een ovenschaal, met de snijkant naar boven.

Verdeel de repen ham over de witlof.

Schenk er de kaassaus over.

Zet de schotel zo’n 20 minuten  in het midden van de oven.

Snijd intussen de aardappelen in plakken en bak ze in de resterende boter. Bestrooi ze halverwege met paprikapoeder.

 

Eet smakelijk!

 

Trek in witlof? Zie mijn witlofrecepten hier.

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!