Aardappelschotel met groene asperges en parmaham

Dit is een heel lekker en makkelijk recept met groene asperges. Ik ben dol op asperges, vooral de kleine groene aspergetips die ik voor de bereiding van deze aardappelschotel heb gebruikt. Je kunt ze in een kleine verpakking kopen in de supermarkt. Voor 4 personen heb je wel 2 pakjes nodig, maar je kunt ook de normale groene asperges kiezen en deze in kleinere stukjes snijden. Gebruik bij voorkeur (als je ze kunt vinden) de roseval aardappelen (die aardappelen met rode schil). Ze smaken veel lekkerder (nootachtig) dan gewone krieltjes.

Dit heb je nodig voor de aardappelschotel met groene asperges en parmaham

 

8 plakjes parmaham

3 eetlepel olijfolie

1 teentje knoflook, fijn gesnipperd

2 sjalotjes, fijn gesnipperd

100 gram gerookte spekreepjes

16 grote groene asperges in kleine stukjes, of aspergetips door de helft

Sap en geraspte schil van ½ citroen

4 eetlepels olijfolie

400 gram roseval aardappelen, in kleinere stukjes

2 eetlepels rozemarijn, fijn gehakt

2 eetlepels salie, fijn gehakt

 

Zo maak je de aardappelschotel met groene asperges en parmaham

 

Snijd de aardappels in kleine stukjes (ongeveer de grootte van krieltjes) en kook de aardappel in water gaar (10 minuten).

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Leg de parmaham op een ovenplaat en bak de ham in 10 minuten in de oven krokant. Breek hem in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Fruit in een koekenpan de knoflook en de sjalot tot ze goudbruin kleuren en voeg dan de spekreepjes toe. Laat dit 4 minuten op een laag vuurtje pruttelen.

Voeg de asperges toe met de rasp en het sap van de citroen. Haal de pan van het vuur en voeg zout en peper naar smaak toe.

Meng de aardappels met de olijfolie en de kruiden (rozemarijn en salie) en breng op smaak met peper en zout. Schep ze in een schaal en verdeel er de asperges over. Zet de schotel 15 minuten in de oven en garneer met de krokante ham.

 

 

Lekker? Deel het recept én sla het zelf op!